Budžet EU 131 mlrd. evra u 2011.

Bez autora
Apr 29 2010

Evropska komisija je predložila povećanje budžeta EU za 2011, ukazavši da je cilj tog predloga pomoć u oporavku bloka iz ekonomske krize. Nacrtom budžeta su predviđeni troškovi od 131,1 milijardu evra (174,6 milijardi dolara), što je oko 5,9 odsto više nego u 2010. Najviše su povećani fondovi za siromašne regione, istraživanja i razvoj i za unapređenje konkurentnosti ekonomije EU - za 14,7 odsto, na 54,6 milijardi evra.Izdaci EU za poljoprivredu, uključujući široko kritikovane direktne subvencije farmerima, ostaće na stabilnom nivou od 58,1 milijarde evra. Mnogi političari i stručnjaci su ukazivali da su troškovi za poljoprivredu, na koje odlazi više od 40 odsto budžeta, rasipnički i da narušavaju medjunarodnu trgovinu.

Budžet EU 131 mlrd. evra u 2011.Evropska komisija je predložila povećanje budžeta EU za 2011, ukazavši da je cilj tog predloga pomoć u oporavku bloka iz ekonomske krize.

Nacrtom budžeta su predviđeni troškovi od 131,1 milijardu evra (174,6 milijardi dolara), što je oko 5,9 odsto više nego u 2010. Najviše su povećani fondovi za siromašne regione, istraživanja i razvoj i za unapređenje konkurentnosti ekonomije EU - za 14,7 odsto, na 54,6 milijardi evra.

Izdaci EU za poljoprivredu, uključujući široko kritikovane direktne subvencije farmerima, ostaće na stabilnom nivou od 58,1 milijarde evra. Mnogi političari i stručnjaci su ukazivali da su troškovi za poljoprivredu, na koje odlazi više od 40 odsto budžeta, rasipnički i da narušavaju medjunarodnu trgovinu.

"Ambicija nacrta budžeta je nastavljanje promocije ekonomskog oporavka zajedno sa članicama EU", izjavio je evropski komesar za budžet Januš Levandovski i dodao da bi krizom pogođena Grčka trebalo da dobije oko 3,2 milijarde evra, i to 2,5 milijardi evra u regionalnoj pomoći i oko 700 miliona evra u poljoprivredni fondovima.

Taj novac ne bi bio uključen u paket pomoći koji treba da spreči bankrot Grčke, o kojem trenutno pregovaraju Atina, Komisija i Međunarodni monetarni fond.

EU će od 2014. reformisati svoj budžet, a tom reformom će, kako očekuju političari i stručnjaci, biti preusmereni troškovi sa poljoprivrede, mada se očekuje da će se tome protiviti Francuska, koja već niz godina ima najveću korist od poljoprivrednih subvencija EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik